Tips

Handige tips voor de verkoop van uw huis
U gaat een nieuw huis kopen en dus breekt er een waanzinnig leuke tijd aan! Uw wensen op papier zetten, een makelaar selecteren en websites van te koop aangeboden woningen uitpluizen.
Maar sta er ook even bij stil dat uw huidige koopwoning nog verkocht moet worden. Natuurlijk neemt de makelaar u een hoop werk uit handen, maar u kunt zelf ook een heleboel doen om uw huidige huis net dat beetje extra te geven dat de verkoop zal versnellen.
 
De eerste kijkers komen langs:

Kijk door de ogen van de koper...

Als u uw huis te koop zet, wilt u het natuurlijk zo snel mogelijk verkopen tegen een goede prijs. Het goede nieuws is dat u de kans op een bod zelf kunt vergroten. U kunt natuurlijk geen kasteel maken van een twee-onder-één kapwoning, maar u kunt wel de sterke punten van uw huis accentueren. Belangrijk hierbij is dat u door de ogen van de koper kijkt en niet door die van uzelf; de huiseigenaar die veel dierbare herinneringen aan het pand heeft.
 
Vraag familie en kennissen...

Wat bij het bepalen van de sterke punten van uw woning ook helpt is terug te gaan naar uw eigen overwegingen toen u het huis kocht. Wat vond u toen aantrekkelijk aan uw huis en wat gaf voor u de doorslag om een bod te doen? Grote kans dat voor de aanstaande koper van uw huis dezelfde aspecten een grote rol spelen. Daarnaast is het verstandig om goed te luisteren naar kijkers die u in uw huis ontvangt. Vangt u bijvoorbeeld van meerdere kijkers op dat ze een grotere garage zoeken, dan is het wellicht verstandig om dat grote opbergsysteem langs de wand van uw garage, waarvan u altijd dacht dat het zo handig was, toch maar weg te halen.
 
De interieurstylist aan het woord:

Rommel, weg ermee...

‘Rommel in huis is voor de meeste kopers een echte dooddoener’, aldus de verkoopstylist. ‘Durf kritisch naar uw eigen spulletjes te kijken en besef dat uw persoonlijke smaak niet die van een ander is. Er zijn kopers die door deze persoonlijke smaak heen kunnen kijken, maar er zullen er ook genoeg zijn die dat niet kunnen en uw geliefde spullen ervaren als rommel. En van een rommelig huis moet je maar net houden. Vergeet niet ook even wat extra aandacht aan de keuken te besteden, juist voor de keuken is het van belang dat deze goed opgeruimd is. Iedereen heeft wel een  pot staan met pollepels, of een mandje met kruiden staan. Kleine moeite deze even een achter een deurtje van een kast te plaatsen.’
Ook uw geliefde meubilair ontkomt niet aan de verkoopstylistes kritische blik: ‘Wees zeer kritisch op de vraag welke meubels in uw huis laat staan. In de gemiddelde Nederlandse woonkamer staan zoveel meubels dat de ruimte niet eens meer te zien is. Wees gerust; u zult niet de eerste zijn die na het verkoopklaar maken van uw woning met een flinke hoeveelheid meubels zit die niet meer in huis passen. Veel mensen hebben er moeite mee om hun huis opnieuw in te richten voor de verkoop ervan, maar vergeet niet dat u uw huis verkoopt en niet uw thuis. Dat laatste gaat gewoon mee naar uw nieuwe huis!’
 
Frisse indruk...

Nadat u uw woning opnieuw heeft ingericht om meer licht en ruimte te scheppen, is het verstandig om eens goed te kijken naar de muren. Inspecteer deze grondig op vlekken en andere oneffenheden. ‘Een kamer met vieze muren geeft nooit een frisse indruk’, is de verkoopstylistes duidelijke oordeel.. ‘Krijgt u de muren niet meer goed schoon of zijn er kleurverschillen ontstaan omdat die grote kast jarenlang op een vaste plek heeft gestaan, aarzel dan niet en pak de pot met latex. Een laagje saus op een grote muur kost maar een uurtje tijd en kan een wereld aan verschil maken.’
 
De finishing touch...

Na het opruimen, schuiven, tillen is het dan eindelijk tijd voor de ‘finishing touch’. De verkoopstylist: ’Neutrale en niet al te uitgesproken kleurcombinaties worden over het algemeen als het meest representatief gezien.

 
Aandacht voor de tuin...
De tuin vormt ook een onderdeel van uw huis, vergeet deze dus niet bij het verkoopklaar maken van uw woning. Groene vingers hebt u niet nodig, goed opruimen is het belangrijkste. Haal kapotte potten en zwervend speelgoed weg. En in de lente en zomer doen een paar nieuwe plantjes wonderen!